Marjoke den Engelsen - Treurniet

Marjoke is geboren in 1957, in Berkel en Rodenrijs, Zuid-Holland, te midden van de landerijen en de natuur. Zij woont sinds 1990 in Bladel, in het hart van de Brabantse Kempen. Marjoke studeerde aan de Academie voor Schone Kunsten in Arendonk, België, waar zij achtereenvolgens de opleidingen Beelhouwen en Portret- en Model-schilderen afrondde. Zij beoefent beide kunstvormen en exposeert regelmatig. Marjoke won in 2016 de 3e prijs van de vakjury tijdens de Nationale Kunstdagen in Rotterdam.

De klassieke opleiding vormde de basis voor haar werk. Een aantal jaren werd haar werk vooral bepaald door haar passie voor muziek. Zij is daarbij op zoek gegaan naar uitingen om de liefde voor de muziek te combineren met beeldende kunst. Muziek is voor Marjoke nog altijd een belangrijke bron van inspiratie.

De laatste tijd legt zij zich vooral ook toe op combinaties van een driedimensionaal beeld in brons en een olieverfschilderij, beide van hetzelfde model. Waar het beeld meer realistisch is, biedt het doek Marjoke de vrijheid om het model op meer abstracte wijze in haar eigen belevingswereld te plaatsen. Uiteindelijk versterken beeld en compositie op doek elkaar, waardoor beide als één kunstwerk kunnen worden gezien, maar ook los van elkaar interessant zijn.

"Ik geniet ervan dat ik de verschillende kunstvormen waarin ik mij heb gespecialiseerd, zo op een bijzondere wijze kan samenbrengen", verklaart Marjoke haar meest recente kunstwerken.

"Door de liefde voor de muziek en de schoonheid van de dans en het menselijk lichaam, kan ik eindeloos werken aan verschillende houdingen van het model", typeert Marjoke haar werkwijze. "Daarbij biedt de menselijke anatomie bijna onbegrensde mogelijkheden."

Hoewel dit op dit moment haar belangrijkste kunstvorm is, laat zij zich nog regelmatig inspireren door de natuur. Rond haar huis ligt `de tuin van de verbeelding`, waarin zij regelmatig exposeert.